Depresia - Ce este depresia si cum se manifesta?

Depresia este o afectiune frecvent intalnita, 15-20% din populatia adulta suferind de o simptomatologie depresiva la un moment dat (Melanie Fermei, 1989). Rezultatele studiilor realizate in anii 2000 au evidentiat faptul ca depresia este a patra cauza mondiala de handicap, situandu-se chiar inaintea maladiilor cardiace. Mai mult, previziunile pentru urmatorii ani au sustinut ca, in anii 2020, depresia ar putea ajunge a doua cauza mondiala de handicap, iar in  tarile in curs de dezvoltare aceasta va detine chiar primul loc. (... mai mult)

Anxietatea generalizata

Anxietatea reprezinta o dimensiune normala si pozitiva a vietii omului si nu devine patologica decat in momentul in care se depaseste un anumit prag, iar calitatea vietii omului este afectata in mod semnificativ. Scopul terapiei nu este de a elimina orice forma de teama. Teama face parte din viata omului, la fel ca si durerea si are o functie importanta: permite anticiparea pericolelor si scoaterea individului dintr-o situatie periculoasa. La nivel biologic, anxietatea este un semnal care ne alerteaza in privinta unui posibil pericol. Prin urmare, anxietatea este in unele situatii utila si nu trebuie luat in considerare efectuarea unui tratament decat in cazul formelor excesive. (... mai mult)

Fobia sociala reprezinta o teama puternica si persistenta resimtita intr-una sau mai multe situatii sociale. Printre situatiile care pot determina aparitia anxietatii sociale se numara: sustinerea unui discurs in public, intretinerea conversatiilor la petreceri, intalniri cu persoane noi, sustinerea unui examen, consumul de alimente si bauturi in public, discutiile in contradictoriu si discutiile cu persoane importante. (... mai mult)