Anxietatea generalizata

Anxietatea reprezinta o dimensiune normala si pozitiva a vietii omului si nu devine patologica decat in momentul in care se depaseste un anumit prag, iar calitatea vietii omului este afectata in mod semnificativ. Scopul terapiei nu este de a elimina orice forma de teama. Teama face parte din viata omului, la fel ca si durerea si are o functie importanta: permite anticiparea pericolelor si scoaterea individului dintr-o situatie periculoasa. La nivel biologic, anxietatea este un semnal care ne alerteaza in privinta unui posibil pericol. Prin urmare, anxietatea este in unele situatii utila si nu trebuie luat in considerare efectuarea unui tratament decat in cazul formelor excesive.

Anxietatea generalizata este o tulburare anxioasa intalnita la aproximativ 3% din populatie si consta in teama si ingrijorarea excesiva, care se manifesta aproape continuu pe o perioada de cel putin 6 luni si care se refera la mai multe evenimente sau activitati. Persoana afectata de anxietate generalizata considera ca nu-si poate controla anxietatea si prezinta cel putin trei din urmatoarele simptome:

  • Neliniste

  • Oboseala

  • Dificultati de concentrare a atentiei sau senzatia de vid mental

  • Iritabilitate

  • Incordare musculara

  • Tulburari de somn

Persoanele cu anxietate generalizata se pot confrunta, de asemenea si cu o serie de simptome somatice: maini reci si umede, gura uscata, transpiratie, greata sau diaree, mictiuni frecvente, tulburare de deglutitie sau senzatia de „nod in gat" si un raspuns de tresarire exagerat.

In cazul anxietatii generalizate continutul temerilor nu este orientat precis ca in cazul altor tulburari cum ar fi: fobia sociala - in care apare teama de a fi pus in dificultate in public, tulburarea obsesiv compulsiva - in care persoana se teme de contaminare, anxietatea de separare - in care apare teama de a fi departe de casa sau de rudele apropiate, hipocondria - caz in care persoana se teme de o boala grava.

Adultii cu anxietate generalizata se ingrijoreaza frecvent, iar ingrijorarile acopera mai multe aspecte ale vietii de zi cu zi, cum ar fi responsabilitatile posibile ale serviciului, situatia financiara a familiei, sanatatea membrilor familiei, nefericirea copiilor lor ori subiecte minore (problemele domestice, intarzierea la intalniri etc).

Anxietatea generalizata apare cel mai adesea in copilarie sau adolescenta, dar poate incepe chiar si la varsta adulta. Evolutia ei este cronica, dar fluctuanta, si in general se inrautateste in cursul perioadelor mai stresante. Este mai frecvent intalnita la femei decat la barbati.

Anxietatea sau simptomele somatice cauzeaza un stres semnificativ si o serie de probleme in domeniul social, profesional sau in alte domenii de functionare importante. Persoanele afectate de aceasta tulburare se simt permanent tensionate, incapabile sa se relaxeze si incordate. Ingrijorarile pot fi declansate spontan de un gand intruziv, dar pot fi initiate de persoana respectiva si in mod deliberat.

Cauzele tulburarii anxioase generalizate nu sunt pe deplin cunoscute. Se considera ca acestea ar reprezenta o combinatie a unor factori ereditari cu anumite experiente din copilarie: abandonarea si respingerea copilului sau expectatii prea inalte ale parintilor.

Exista insa si anumite trasaturi personale, care pot contribui la dezvoltarea acestei tulburari si acestea sunt: toleranta scazuta la frustrare, iritabilitatea si perfectionismul.