Se intampla uneori sa ne dorim sa refuzam acele solicitari venite de la cei din jur, atunci cand acestea nu sunt in acord cu propriile dorinte si nevoi.

Daca pentru unii dintre noi refuzul nu constituie o problema, exista insa si persoane carora le este foarte greu sa spuna “nu”. Pentru cei din a doua categorie voi prezenta in continuare o tehnica care sa-i ajute sa refuze acele solicitari ori sarcini pe care nu le agreaza si pe care nu doresc sa le realizeze.

Cum se procedeaza?

Voi aborda pe rand cele 2 situatii cu care ne putem confrunta in viata de zi cu zi:

  1. Cazul in care avem de-a face cu persoane straine cu care nu ne dorim sa mentinem o relatie pe termen lung.In aceasta situatie este suficient sa spunem “nu, multumesc” sau “nu, oferta dvs. nu ma intereseaza”. In cazul in care interlocutorul insista, trebuie sa repetam refuzul cu calm si fermitate, privind persoana in ochi si ridicand usor tonul vocii.
  2. Cazul in care avem de-a face cu persoane apropiate sau importante pentru noi.

Intr-o astfel de situatie se recomanda parcurgerea urmatoarelor etape:

1)   Repetarea solicitarii, astfel incat interlocutorul sa fie incredintat ca mesajul sau a fost inteles

2)   Prezentarea motivelor refuzului

3)   Exprimarea refuzului

si optional, in cazul in care se poate:

4)   Propunerea unei variante alternative avantajoasa pentru ambele parti.

Exemplu: “Inteleg ca ti-ai fi dorit sa mergem la cumparaturi in dupa-amiaza asta, dar din pacate eu am avut o zi grea si sunt obosit/a, asa ca as dori sa ma odihnesc. Am putea merge la cumparaturi in weekend pentru ca atunci suntem mai liberi amandoi.”

De retinut:

  1. Este important sa clarificati lucrurile de la bun inceput astfel incat sa evitati situatiile neplacute ce pot aparea din neintelegerea mesajului. Pentru asta veti explica exact ce anume veti face sau nu veti face pentru celalalt.

Exemplu:”Sunt de acord sa mergem la mare in vara asta, dar numai pentru o saptamana.” sau “Sunt de acord sa te duc cu masina la cumparaturi, dar numai dupa ora 6.”

  1. In situatiile in care va este dificil sa spuneti “nu”, acordati-va timp pentru a va decide cu privire la raspuns. Intr-o astfel de situatie raspunsul dvs. poate fi de tipul: ”Am sa va comunic raspunsul meu saptamana viitoare.”
  2. Nu va scuzati in mod excesiv. Intr-o astfel de situatie interlocutorul va avea impresia ca nu sunteti sigur ca nevoile dvs. sunt mai importante ca ale sale, caz in care va face presiuni si mai mari pentru a obtine ceea ce doreste.
Sa invatam sa refuzam. Cum sa spunem “nu” atunci cand ne dorim