Foarte multi oameni obisnuiesc sa amane realizarea propriilor obiective si ducerea la bun sfarsit a unor proiecte deja incepute. Astfel de situatii pot conduce pe termen lung la aparitia si trairea unor sentimente de frustrare si neimplinire personala.

Pentru a depasi astfel de situatii este bine sa cunoastem si sa intelegem motivele care stau la baza acestui comportament.  Astfel vom reusi sa ne intelegem mai bine pe noi insine si vom putea identifica mai usor solutiile cele mai eficiente.

Iata cele mai intalnite 10 cauze ale amanarilor si modul in care acestea ne influenteaza comportamentul:

  1. Teama de esec

Oamenii au deseori tendinta de a-i considera pe cei care amana lucrurile ca fiind persoane iresponsabile si lenese. De fapt, de cele mai multe ori acestia sunt exact invers, pentru ei succesul avand o mare importanta. Persoanele care se confrunta cu teama de esec prefera sa nu intreprinda nimic, decat sa riste vreun esec. Ei obisnuiesc sa isi fixeze stacheta mult prea sus si astfel devine periculos sa incerce sa intreprinda ceva.

  1. Perfectionismul

Unele persoane traiesc cu convingerea ca trebuie sa faca perfect absolut orice lucru. Din nefericire persoanele perfectioniste isi fixeaza standarde atat de inalte incat adesea ajung sa nu mai intreprinda nimic. Este important de retinut ca exista totusi o serie de diferente semnificative intre perfectionismul patologic si tendinta sanatoasa de autodepasire.

Pesoanele dominate de un perfectionism patologic sunt motivate in actiunile lor de sentimentul datoriei si teama de esec. Acestia se straduiesc sa fie cei mai buni, dar realizarile, desi pot fi foarte importante nu-i vor satisface niciodata. In cazul in care nu reusesc sa atinga un obiectiv important se simt ratati ca fiinta umana. Aceste persoane cred ca ar trebui sa fie foarte speciale, foarte inteligente si pline de succes pentru a fi acceptate si iubite de catre cei din jur.

Pensoanele cu tendinte sanatoase de autodepasire actioneaza cu entuziasm, fara a considera ca trebuie sa-i impresioneze pe ceilalti pentru a reusi sau pentru a fi iubiti si acceptati. Acestia inteleg ca niciun om nu poate avea numai succese si in consecinta nu se tem de esec.

  1. Afirmatiile categorice

Unii oameni isi spun deseori ”trebuie neaparat sa fac acest lucru”. O astfel de afirmatie care suna destul de moralizator ii poate face sa se razvrateasca si sa evite realizarea sarcinilor pe care le au de indeplinitit, ulterior ajungand sa se simta vinovati. O astfel de afirmatie nu este mobilizatoare si se recomanda inlocuirea ei cu una ceva mai blanda, de tipul: “ar fi mai bine pentru mine sa intreprind acest lucru”.

  1. Absenta satisfactiei in urma realizarii unei actiuni

Oamenii care se considera recompensati pentru ceea ce fac se vor simti motivati sa lucreze mai mult. In schimb pentru aceia care considera ca nu sunt apreciati indiferent de efortul pe care il depun viata devine lipsita de satisfactii si bucurii.

  1. Lipsa de asertivitate

Unele persoane nu pot spune “nu” si ajung frecvent sa accepte lucruri pe care nu doresc cu adevarat sa le faca. Ajunsi intr-o astfel de situatie ei vor amana foarte mult ducerea la indeplinire a actiunilor promise. Aceste persoane isi bazeaza autostima pe spusele celor din jur, temandu-se de critica sau dezaprobare.

  1. Hipersensibilitatea la constrangere

Oamenii pot amana ceea ce trebuie sa faca atunci cand au sentimentul ca ceilalti actioneaza prea autoritar ori le impun solicitari nerationale. In aceasta situatie amanarea reprezinta o modalitate indirecta de exprimare a iritarii fata de persoana autoritara.

  1. Lipsa dorintei de a intreprinde ceva 

O alta cauza a amanarii, frecvent intalnita este lipsa dorintei de a intreprinde un anume lucru sau de a finaliza o actiune inceputa. Oamenii evita astfel, acele actiuni pe care nu le agreeaza, dar in loc sa accepte acest fapt si sa ia o decizie constienta de a nu face acel lucru care nu le place, ei ocolesc problema spunandu-si ca sunt lenesi si amana lucrurile.

  1. Tendintele pasiv agresive

Exista persoane care amana diverse lucruri pentru ca se tem sa-si exprime in mod direct sentimentele de ostilitate. In astfel de cazuri oamenii “uita” sa faca un serviciu solicitat de o persoana antipatica sau ajung sa intarzie la sedinte pentru ca seful ii enerveaza.

  1. Modelul maiestriei perfecte

Unele persoane care au tendinta de a amana au adesea idei nerealiste cu privire la modul de functionare a oamenilor de succes, considerand ca acestia isi ating cu usurinta obiectivele, fara a trai stari de frustrare si esecuri. In realitate oamenii care au succes isi asuma riscurile unei existente frustrante cu esecuri si respingeri in drumul lor spre reusita.

  1. “A pune carul inaintea cailor”

Persoanele care considera ca mai intai trebuie sa se simta motivate pentru a intreprinde ceva vor avea tendinta de a amana lucrurile spunandu-si “nu am chef sa fac asta si voi astepta pana cand voi avea chef.” Problema este ca cei care-si spun asta ar putea sa astepte la nesfarsit pentru ca foarte multe sarcini sunt dezagreabile. Oamenii care ajung sa reuseasca in viata sunt cei care considera ca trebuie sa se apuce de treaba indiferent daca au sau nu au chef.

Cele 10 cauze ale amanarii